INFORMACIJA O SKLADU SOLIDARNOSTNE POSMRTNINSKE SAMOPOMOČI PRI DU ZAGORJE

S tem obvestilom bi vas radi seznanili kaj je sklad SOLIDARNOSTNE POSMRTNINSKE SAMOPOMOČI PRI DU ZAGORJE OB SAVI.
Solidarnostno posmrtninski sklad pri Društvu upokojencev so ustanovili v letu 1947 , z namenom, da se zbirajo sredstva vseh zaposlenih in članov društva upokojencev na enem računu. Sklad vseskozi deluje pozitivno.
Posmrtnina za umrlega člana ali zaposlenega se izplača na osnovi mrliškega lista, ki ga prinesejo svojci na društvo.
V ta solidarnostni sklad plačujejo upokojenci in zaposleni delavci podjetij, potem ko so se upokojili, so nadaljevali kot člani DU.
V zadnjem času pa se je tudi zakonodaja pri nas spremenila, tako da svojci ne prejemajo več sredstev od ZSSS-Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v primeru svojih najbližjih, kar je bilo prej samoumevno. Na Centru za socialno delo morajo predložiti svoje dohodke in če ti ne presežejo 606€ na člana , so opravičeni do izplačila cca 500€. Pri nas pa še vedno svojci prejmejo znesek 500€ v primeru člana tega sklada.
Sklad ima svoja pravila, svoj nadzorni odbor, ki je sestavljen iz članov DU in zunanjih članov tistih podjetij in zavodov, ki plačujejo v ta sklad.
V letu 2021 bo znašala letna članarina 18€ in mnogi že in v primeru smrti člana dobijo svojci izplačilo 500€.
Verjamemo, da mladim to še ni v zavesti, vendar smo tudi mi, člani društva plačevali v ta sklad, takoj ko smo se zaposlili in mnogi plačujejo že več kot 40,50 let.
Če smo vam približali delovanje tega sklada, vas prosimo, da se odločite za plačevanje enkrat letno, če pa rabite še kakšno dodatno informacijo smo vam na razpolago vsak ponedeljek, sredo, petek od 8,00 do 11,00 ure in vam z veseljem obrazložimo.